Nederlands
Home      Kalender      Nieuws      Ranking

Hengstencompetitie

02-03-2021

Tweede manche HC geannuleerd


Naar aanleiding van de communicatie die FEI gisteren verspreidde aangaande het annuleren van wedstrijden op het Europese vasteland, hebben we besloten om ook de tweede manche van de PAVO Hengstencompetitie af te lassen. 

Vanochtend  zatde directie van KBRSF, Paardensport Vlaanderen en LEWB samen met de diergeneeskundige commissie van KBRSF om te bespreken welke maatregelen ook op nationaal vlak dienen genomen te worden.

FEI verbiedt alle wedstrijden ( m.u.v. enkele tours die reeds begonnen zijn) in 10 Europese landen waaronder België tot en met 28 maart.  Als bijkomende maatregelen hebben de Belgische paardensportfederaties eveneens belangrijke beslissingen genomen.

  1. Alle wedstrijden van alle disciplines en op alle niveaus eveneens worden geannuleerd tot en met 28 maart 2021. Uiteraard ontvangen mensen die ingeschreven waren voor een wedstrijd (bvb Gold, PAVO Hengstencompetitie, …) of een andere activiteit die door KBRSF, Paardensport Vlaanderen of LEWB gepland was, hun inschrijvingsgelden eerstdaags terug.
  2. Wat betreft trainingen, veilingen, en alle andere samenkomsten van verschillende ‘paardenbubbels’ wordt met aandrang het afstel en/of uitstel gevraagd.  Er moet ten allen koste vermeden worden dat verschillende ‘bubbels’ met elkaar in aanraking komen. Elk niet-essentieel transport van paarden wordt dan ook ten stelligste afgeraden.  Paardensport Vlaanderen en LEWB vragen aan hun aangesloten clubs om de deuren te sluiten voor paarden en atleten uit andere ‘bubbels’.

De dierenartsen raden aan om paarden te blijven vaccineren. Hoewel deze vaccins geen wondermiddelen zijn die alle symptomen uitsluiten, kunnen zij wel bijdragen tot het milderen van de symptomen van zieke paarden, en zullen zij op lange termijn zeker een positief effect teweegbrengen.

Wat kan u momenteel zelf doen?

  • Controleer dagelijks de temperatuur van uw paard rectaal, en zo mogelijk ’s ochtends en ’s avonds. Wanneer de temperatuur van een paard in rust 38,5° Celsius of meer bedraagt, is dit onrustwekkend en dient u een dierenarts te consulteren.
  • Het eerste symptoom van EHV-1 is de verhoogde temperatuur, nadien kunnen zich mogelijks ademhalingsproblemen en neurologische problemen ( moeilijk bewegen, niet meer kunnen opstaan,…) ontwikkelen. Bij drachtige merries kan Rhino leiden tot het verwerpen van het veulen, vaak op een later moment ( 9-10 maanden) van de dracht.

Heeft u vragen of bezorgdheden, dan kan u ons steeds mailen via EHV-1@equibel.be
Contact

Secretariaat Pavo Hengstencompetitie
Dirk Zagers, tel: 0032 486 71 34 63
info@hengstencompetitie.be
Tal milstein stallions Hippomundo